Pivo je snad nejznámějším nápojem na světě. Pije se po celém světě a většina lidí ve věku, kdy mohou pít, ho zná. Nicméně jakkoli je pivo populární, existuje mnoho věcí, které o něm většina lidí neví.

10. Pivo a vousy
vousy

Vousy mohou pití piva značně ztížit. Může se z nich však také vyrábět pivo, které se dá pít. Jistý sládek z Oregonu objevil způsob, jak vyrábět pivo z kvasinek nasbíraných z vlastních vousů.

Ačkoli to může znít poněkud nechutně, ve skutečnosti je to platný způsob sběru kvasinek. Většina kvasinek na světě se sbírá ze shnilých kousků přírody, takže získat nějaké z něčích vousů je jen logické (i když trochu znepokojivé) rozšíření běžného procesu.

9. Pěna
Pěna

Mnoho milovníků piva nemá rádo pěnu na vrcholu sklenice: Ztěžuje pití a pro některé vypadá nevábně. Pěna je však velmi důležitou součástí piva. Pěna, jak se jí říká, vzniká složitou reakcí oxidu uhličitého a může hodně vypovídat o kvalitě piva. Mnohá piva typu stout, zejména Guinness, se vyznačují nádherně pěnivou pěnou.

Svatým grálem milovníků pěny je takzvaná Bruselská krajka. Jedná se o dokonalou pěnu, která odmítá zmizet a po vyprázdnění sklenice vytváří krajkový zbytkový vzor. Toho lze dosáhnout pouze s kvalitním pivem. Zajímavé je, že Bruselská krajka se nikdy nevytvoří na špinavé sklenici, takže konzumentovi zároveň napovídá, že jeho sklenice byla řádně vyčištěna.

8. Marihuana a pivo
chmel

Málokdo si uvědomuje, že marihuana a pivo jsou vlastně docela blízcí příbuzní. Chmel, aromatická látka v pivu, patří do čeledi Cannabaceae, kam (jak lze odvodit z názvu) patří i Cannabis sativa, tedy marihuana.

Přestože obě rostliny patří do stejné čeledi a mají mnoho genetických podobností, nelze jen tak nahradit jednu druhou. Přesto jsou si natolik podobné, že se podnikavé duše pokoušely do marihuany naroubovat chmel a vařit marihuanové pivo. Podrobnosti o těchto projektech je těžké najít – což pravděpodobně znamená, že výsledky nebyly příliš uspokojivé.

7. Pivo z mrtvých zvířat
Mrtvá zvířata

Taxidermie je rozhodně jednou z mála věcí, které se k pivu nehodí. Alespoň si to myslí většina lidí. Britský pivovar BrewDog se svým novým produktem (který byl shodou okolností také nejsilnějším pivem na světě s obsahem alkoholu 55 procent) v roce 2011 vyslovil nesouhlas.

Nápoj s příznačným názvem „Konec dějin“ se nacházel uvnitř skutečného mrtvého zvířete. Nebohé zvíře – podle výběru buď hranostaj, nebo veverka – bylo vycpáno lahví, z jejíž tlamy trčelo hrdlo a zátka.

6. Nejstarší pivo na světě, které se dá pít
Nejstarší pivo na světě

Ačkoli existuje mnoho informací o konzumentech piva v průběhu historie, skutečné recepty na starověké pivo se hledají obtížně.

V roce 2010 se zjistilo, že vrak lodi z počátku 19. století poblíž Finska nesl skrytý poklad: nejstarší pitelné pivo na světě. Bylo zjištěno, že pivo, které se v lahvích zachovalo díky chladné propasti, chutná velmi staře (což není překvapivé), s trochou spálených tónů a kyselou příchutí. Poslední část byla přičítána kvašení a předpokládá se, že skutečná chuť byla mnohem příjemnější.

Finové berou své pivo vážně, takže pět zachovalých lahví je v současné době předmětem výzkumu a finští vědci se snaží určit jejich přesnou recepturu. Poté začnou toto starobylé pivo vyrábět a prodávat pod značkou „Shipwreck Beer.“

5. Michael Jackson a pivo
pivo

Když se mluví o Michaelu Jacksonovi, většina milovníků piva nemá na mysli krále popu. Mluví o britském Michaelu Jacksonovi (1942-2007), pivním vědci a největší autoritě v oblasti všeho, co se týká tohoto nápoje (elegantní vousatý chlapík na obrázku výše). Jackson, přezdívaný „lovec piva“, byl spisovatel a novinář, který koncem 70. let 20. století (v době, kdy bylo pivo považováno za odporný nápoj pro chudé) vlastnoručně vymanil pivo ze zapomnění.

Jackson vždy považoval pivo za důležitou součást kultury, a proto piva, o kterých psal, vždy popisoval v kulturním kontextu. Zpopularizoval také myšlenku kategorizace piv podle jejich stylu. Bez něj by byl svět piva úplně jiný a pravděpodobně mnohem méně vzrušující. Milovníci piva po celém světě si to uvědomují a zasypávají ho chválou a četnými oceněními.

4. Voda a pivo
Voda

Ačkoli je voda obecně bez chuti, ve skutečnosti je velmi důležitým faktorem chuti piva. Převážnou většinu piva totiž tvoří voda, a pokud je voda nekvalitní, nezachrání pivo žádné dovednosti ani kvalitní přísady.

V historii si mnoho pivovarů vybíralo své místo výhradně proto, že v jejich blízkosti byla kvalitní voda. Čistota je samozřejmě důležitým faktorem: Mnoho domácích pivovarníků se dočká nemilého překvapení, protože používají chlorovanou vodu z kohoutku. Také vodní nádrže v různých oblastech se liší chutí a kvalitou pro výrobu piva.

Mnozí se domnívají, že jedny z nejlepších vod na výrobu piva na světě pocházejí z Irských hor. Z této vody se vyrábí pivo Guinness. Přeberte si to, jak chcete.

3. Pyramidy a pivo
Pyramidy

Ve starém Egyptě byl obsah bakterií v Nilu tak vysoký, že místní obyvatelé často pili místo vody pivo. Samozřejmě se z něj dalo opít – byla to v podstatě výživná polévka s obsahem alkoholu. To se Egypťanům hodilo při rozsáhlých stavebních projektech.

Když se stavěly pyramidy v Gíze, dělníci byli částečně placeni pivem. Po celou dobu projektu byli udržováni v příjemném alkoholovém opojení, pivo dostávali třikrát denně. Považovali ho za zdroj osvěžení i odměnu za těžkou práci a pravděpodobně by se vzbouřili, kdyby jim došlo. Ve skutečnosti byli dělníci tak neoblomní v tom, aby dostali svou dávku piva, že pyramidy by možná nebyly vůbec postaveny, kdyby pivo nebylo k dispozici.

2. Peruánské pivo ze slin
Peruánské spit pivo

Chicha je tradiční peruánské kukuřičné pivo, jehož původ sahá až do dob Inků. Jeho tajná přísada je velmi zvláštní: sliny.

V lidských ústech se totiž nachází mnoho zvláštních bakterií a enzymů. Některé z nich mohou skutečně nahradit proces výroby sladu, který se používá k výrobě piva. To znamená, že proces kvašení kukuřice lze aktivovat jejím žvýkáním, zvlhčením v ústech a následným vložením do pivní směsi. Stačí ji rozžvýkat a vyplivnout nasáklou slinami.

Kukuřičná chicha chutná jako kyselé pivo a i dnes je v Peru oblíbeným osvěžením. Většina lidí dnes nahrazuje plivací fermentaci sladovým ječmenem, ale někteří ji prý stále vyrábějí starým způsobem.

1. Nejlepší pivo na světě
pivo

Piva se hodnotí velmi obtížně. Převaha jednoho nad druhým je z velké části otázkou vkusu. Pokud však jde o označení absolutně nejlepšího piva na celém světě, milovníci piva se naprosto shodují. Tento čestný nápoj se jmenuje Westvleteren 12. Jedná se o trapistické pivo o obsahu 10,2 % ABV (objemového alkoholu), které se vyrábí již od roku 1940.

Westvleteren 12 je tmavé pivo s vytříbenou čokoládovou chutí, které se prý žádné jiné pivo nevyrovná. Okamžitě ho poznáte podle výrazného žlutého uzávěru a naprosté absence jakýchkoli etiket. Obvykle je k dostání pouze po cestě do kláštera, který ho vyrábí (nachází se hluboko na belgickém venkově), a jeho zakoupení přímo od mnichů, což často vyžaduje trpělivé čekání ve frontě aut, která se může táhnout i několik kilometrů.

Mniši jsou si však plně vědomi kvality svého produktu a jsou ochotni jeho pověst příležitostně využít ve svůj prospěch. Když jejich klášter v roce 2012 potřeboval novou střechu, krátce vyváželi Westvleteren 12 do různých zemí za ceny mezi 75 a 85 eury za šest balení a dvě degustační sklenice.

Bylo vyprodáno během několika minut.