Jste na dovolené a chcete se ponořit do místní kultury. Ano, můžete se jít podívat na památky. Ale pokud chcete skutečně poznat místní obyvatele, co může být lepšího než ochutnat místní jídlo?

Možná vás zaujmou rušné pouliční stánky a veselá místní obsluha. Ale pozor, ty bublající hrnce a syčící pánve mohou obsahovat dost podivné věci. Zde jsou některé z nejpodivnějších jídel, které vám mohou být při toulkách ulicemi naservírovány.

10. Balut – Filipíny
Balut

Jde o vejce uvařené natvrdo. Co je na tom divného?Zamyslete se znovu, protože pod nevinně vypadající skořápkou se skrývá malý kachní plod, který byl uvařen zaživa. Pěkné. K jeho výrobě se oplodněná kachní vejce inkubují až 20 dní a pak se vaří, aby vzniklo toto děsivé potěšení.

Konzumace balutu je náročný proces. Když ho rozlomíte, uvidíte chutný vývar. Tady se rozumní lidé zastaví, zatímco nebojácní se do té embryotické dobroty pustí naplno.

Udělejte si výlet na Filipíny a můžete tuto pochoutku nenuceně pozřít s pivem. Ale buďme upřímní. K zapití tohoto drůbežího pokrmu bude potřeba víc než to.

9. Winkles – Anglie
šnek

Ach, velké anglické moře – písek, moře, zmrzlina … a malí jedlí šneci. Ti blázniví Britové odstraňují přebytečný písek a sůl a své malé mořské šneky před podáváním vaří se solí a octem.

Nejenže vypadají slizce, ale dostat tyhle kluzké potvůrky z ulity je složité a rozhodně to dá příliš mnoho námahy za tu chobotnatou kapku, kterou se vám odmění. Mnozí považují mořské plody, jako jsou winkles, plejtváci a chaluhy, za klíč k udržitelnosti moří, ale my bychom raději volili zeleninu.

Seženete je hlavně na západním pobřeží Anglie. Pokud se tam ocitnete, udělejte rozumnou věc a požádejte je, aby vám místo toho dali fish and chips se solí a octem.

8. Myší víno – Čína
víno

Dát si skleničku vína je mnohem lepší nápad… pokud jsou v něm myšky. A co je špatného na dobrém Merlotu? Proč je lepší nápad ukrást myši jejich rodičům a zkvasit je v rýžovém víně? Házíme snad do jednoho pytle všechny věci, které se rýmují? Když už jsme u toho, dejme tam ještě vši, kostky a starověkou oběť.

Každopádně se tam myší mláďata nechávají asi rok. Pak je „pravděpodobně bezpečné“ pít toto „zdravotní tonikum“. Číňané věří, že to může pomoci při astmatu, i když to prý chutná jako benzín. Zůstaneme u Merlotu, díky.

7. Casu Marzu – Sardinie
Casu Marzu

Co si k vínu dát malou sýrovou svačinku? Parmezán a Pepper Jack si můžete nechat. My chceme vzácný sýr, který se vyrábí z larev much a je zamořený živými červy. Vlastně ne, nechceme.

Ale dobří lidé na Sardinii jsou nadšeni z casu marzu, sýra, který dovádí dobře vyzrálý sýr do extrému. Sardinčané vezmou tradiční pecorino a nechají do něj naklást vajíčka místních much. Larvy sýr přežvýkají a pak ho vylučují zpět do sýra, čímž zřejmě dosáhnou jedinečné, měkké struktury.

Vypadá to příšerně a chutná ještě hůř. Jako pravděpodobně nejnebezpečnější sýr na světě je casu marzu ve skutečnosti nelegální a zakázaný Evropskou unií. Pokud jste tedy natolik blázniví, že byste ho chtěli vystopovat na černém trhu, možná si budete muset procvičit italštinu.

6. Isaw – Filipíny
Isaw

Každý má rád grilování a Filipínci se neliší. Navštivte Manilu a ulice se naplní vůní grilovaného masa. Ale co je na těch špízech?

Možná isaw, což jsou kuřecí nebo vepřová střeva. Ale nebojte se. Jsou několikrát očištěné zevnitř i zvenku, takže to není, jako byste jedli zvířecí výkaly… nebo snad ano?

Podle všeho jsou žvýkací a měkká a nejlépe se konzumují horká z grilu a zalitá chilli omáčkou, aby se zabránilo nepříjemné pachuti.

5. Oční bulvy z tuňáka – Japonsko
Oční bulvy z tuňáka

Dobrá mantra pro jídlo zní: „Pokud se to objevilo na jídelním stole ve filmu Indiana Jones a Chrám zkázy, nejez to.“ Japonci však tuto radu zřejmě ignorovali. Na scénu přicházejí oční bulvy z tuňáka. Nechutné.

Je těžké se jim vyhnout. Jejich pohled vás pronásleduje ze stánků a trhů a vyzývá vás, abyste je ochutnali. Obvykle jsou vařené a ochucené sójovou omáčkou a rýžovým vínem a chutnají jako kříženec vejce natvrdo a chobotnice. Mmm, chutné.

Jsou plné omega-3 mastných kyselin. Pokud se tedy dokážete přenést přes to, že jíte žvýkací gumovou oční bulvu tuňáka, vaše inteligence stoupne. Možná je dobře, že Japonci využívají každého tuňáka, protože kvůli nadměrnému lovu hrozí těmto živočichům vyhynutí.

4. Andouillette – Francie
Andouillette

Andouillette je pravděpodobně nejsmradlavější klobása, jakou kdy poznáte. Vyrábí se z prasečích střev a je cítit prasečími výkaly. Vepřová střeva se nasekají, nacpou do klobásového pouzdra, osmaží a často zalijí smetanovou a hořčičnou omáčkou.

Žádná omáčka však nezakryje vůni a chuť prasečích prdelí. Pokud jste tedy na francouzském trhu vypili příliš mnoho skleniček vin rouge („červeného vína“), dejte si pozor na nevinně vypadající klobásu. Mohli byste dostat víc, než jste chtěli.

3. Hakarl – Island
Hakarl

Když už mluvíme o zápachu, islandské národní jídlo z naložených shnilých žraloků je extrémně zapáchající. Hakarl se vyrábí ze žraloka grónského a je jedovatý, když se jí syrový, a docela chutný, když se jí upravený. Na Islandu se kvasí už po staletí a zmínky o něm se objevují i v islandských ságách.

Tkáně grónského žraloka obsahují velké množství močoviny bohaté na amoniak, což je sloučenina, která se nachází také v oné známé pochoutce zvané moč. A aby toho nebylo málo, hrůza se ještě znásobí, když se žralok naloží a nechá se několik měsíců rozkládat a pak se z něj odřezávají kousky štiplavého, rozkládajícího se, gumového masa.

Někteří lidé, kteří hakarla jedli, říkají, že je to nejzkaženější jídlo na světě. Věřme jim na slovo.

2. Rocky Mountain ústřice – Spojené státy americké
Rocky Mountain ústřice

Všechny ústřice jsou zvláštní, ale ústřice z Rocky Mountain jsou obzvlášť zvláštní, protože to vůbec nejsou ústřice. Jsou to hovězí, prasečí nebo ovčí varlata, která se oloupou, obalí v mouce a pak se pro vaše „potěšení“ usmaží.

Nejčastěji se s nimi setkáte na Západě, kde rančerové potřebovali přístup k levným potravinám a smažili v podstatě vše, co našli. Smažení ústřic je dodnes běžným rituálem, přestože skupiny bojující za práva zvířat se staví proti kastraci zvířat.

Ústřice z Rocky Mountain se často podávají s pálivou omáčkou.

1. Červi Mopane – Zimbabwe
Červi Mopane

Nakonec se vydáme na trh v Zimbabwe, kde místní obyvatelé nosí hrnky se svou oblíbenou pochoutkou – červem mopane. Jsou to velká, pestře zbarvená stvoření, která byla nasbírána ze stromů a byla z nich vytlačena střeva. Pak se usmaží.

Červi mopane jsou druh housenky, která prý chutná jako kuře. To ovšem posoudíme my. No, vlastně asi ne.